گیاه بسفایج

گیاه بسفایج و خواص دارویی آن در طب سنتی

استفاده از گیاهان دارویی از دیرباز برای درمان بسیاری از بیماری ها و بهبود سریع تر مشکلات جسمی رایج بوده است .هر کدام از گیاهان دارویی خواص منحصر بفردی داشته و استفاده از آن ها برای درمان بیماری ها بسیار سودمند است .در میان لیست اسامی برترین گیاهان دارویی نام گیاه بسفایج را می توانید ببینید که به عنوان بهترین و قوی ترین گیاه دارویی در طب سنتی برای در درمان بیماری ها شناخته شده است .به اعتقاد متخصصان طب سنتی یکی از پرخاصیت ترین گیاهان دارویی گیاه بسفایج است  که در سلامت وب امروز بیشتر با این گیاه و خواص دارویی آن آشنا می شوید .

گیاه بسفایج چیست؟

گیاه بسفایج (Polypodium vulgare) با نام علمی (polypodium vulgar)یکی از گیاهان دارویی بسیار پر خاصیت است که در درمان بسیاری از بیماری ها نقش بسزایی دارد .متخصصان طب سنتی سال هاست که از خواص دارویی گیاه بسفایج برای درمان بسیاری از بیماری ها استفاده می کنند .برای آشنایی با اثرات اعجاز‌آور یکی از برترین گیاهان دارویی به نام بسفایج به ادامه سلامت وب امروز توجه بفرمایید.

خواص کپسول بسفایج


گیاه شناسی گیاه بسفایج

گیاه بسفایج نوعی گیاه دارویی علفی ،همیشه سبز و دائمی است که ارتفاعی در حدود 30 سانتی متر داشته و دارای برگ هایی به طول 25 سانتی متر، بیضی كشیده و نوك تیز می باشد.هاگینه های این گیاه همانند سرخس در پشت برگ ها قرار گرفته است . طعم ریزوم ها در بسفایج تازه ملایم و شیرین بوده و به تدریج گس و نا مطبوع می شود.در حقیقت این گیاه چوبی باریك، خاكی رنگ، گره دار بوده که رنگ آن به سیاهی و سرخی می زند.نوع زرد پرمایه، شاداب و ترد بوده و مزه اش به میخك شباهت دارد .


مناطق رویش گیاه بسفایج

بسفایج به حالت خودرو بیشتر در مناطق جنگلی و مرطوب مانند مناطق شمالی ایران و در جهان در مناطقی از قبیل آفریقا،اروپا، كانادا، آمریكا،تركیه و می روید .


نام های دیگر گیاه بسفایج

گیاه بسفایج با نام عمومی: polypody با نام های دیگری از قبیل ثاقب الحجر، اضراس‌الکلب، تشتیوان، کثیرالارجل،پولیپود، اشتیوان، دارچماز،بسپایچ، بسفایح،نام انگلیسی: polypody common ،نام عربی: بسبایج(basbayej)،نام فرانسوی: polypode vulgarize و نام آلمانی:Engelsuss نیز شناخته می شود .

شربت بسفایج


تاریخچه گیاه بسفایج

گیاه بسفایج به علت دارا بودن خواص دارویی و درمانی فراوان از زمان باستان در میان ملل مختلف استفاده می شده است .بیشترین میزان استفاده از این گیاه برای درمان ترك دست ها، زخم بین انگشتان و همچنین به عنوان خلط آور و ….عنوان شده است. در برخی مناطق نیز علاوه بر استفاده از خواص شگفت انگیز دارویی این گیاه از آن به عنوان ادویه برای طعم دادن به غذاها و دمنوش و یا ضماد نیز استفاده می نموده اند .


ترکیبات موثره گیاه بسفایج

ترکیبات موثره گیاه بسفایج شامل اسانس، تانن‌، قند، گیکوزیدی به نام پُلی‌پودین، گلی‌سریزین، مانیتول، پروتئین، نشاسته، اسیدهای چرب بوتیریک، سالیسیلات متیل (ضد درد موضعی)،ساپونین اوسلادین (مزه شیرین ریزوم) و املاح معدنی مانند پتاسیم، سدیم، کلسیم، منیزیم، منگنز، آلومینیوم، آهن و اسیدهای گیاهی  از قبیل اسید سیتریک، مالیک، کلروژنیک، کافئیک و و اسیدهای چرب پالمیتیک، اولئیک و لینولئیک می باشد.

عوارض گیاه بسفایج


خواص درمانی گیاه بسفایج

نام گیاه بسفایج در کتاب قانون ابن سینا و مخزن الادویه آورده شده است و در این کتب بیان شده است که طبع گیاه بسفایج گرم و خشک است و از این رو بسفایج در طب اسلامی دارای فواید بی شمار بوده و خواص بسفایج در طب سنتی  شامل موارد زیر می باشد:

  1. نافع و درمان کننده روماتیسم ،سوء هاضمه و اسهال است.
  2. در درمان ورم کلیه و لقوه بسیار مفید است .
  3. نفخ و تصفیه خون با استفاده از این گیاه به راحتی میسر است.
  4. درمان کبد چرب و مشکلات مربوط به طحال با این گیاه به سادگی امکان پذیر می باشد.
  5. ضد بلغم و سودا بوده و از این رو در درمان نقرس بسیار نافع است .
  6. ضماد این گیاه در کاهش دردهای مفصلی و روماتیسمی ااثر تسکین دهندگی بسیار بالایی دارد .
  7. سوء هاضمه و سایر مشکلات گوارش به خوبی با مصرف این گیاه قابل برطرف شدن می باشد .
  8. درمان مشلات تنفسی مانند برونشیت،آسم ،تنگی نفس ،سرفه و آبریزش بینی به راحتی امکانپذیر می باشد .
  9. صفرا آور بوده و در درمان بواسیر موثر است .
  10. دمکرده آن برای درمان انگل و ورم کلیه و مثانه بسیار مفید است .
  11. دمکرده این گیاه ضد فشار خون و ضد یبوست می باشد .

خواص بسفایج در طب سنتی


عوارض جانبی گیاه بسفایج

بر اساس پژوهش های انجام شده یکی از مهم ترین عوارض گیاه بسفایج به علت مصرف آن در دوران بارداری ایجاد می شود به همین علت مصرف این گیاه در دوران بارداری به علت سقط جنین ممنوع می باشد .همچنین مصرف آن با داروهای مکمل حاوی ویتامین ب می تواند سبب کاهش اثر بخشی این داروها در بدن و کاهش جذب ویتامین ب در بدن گردد .


طریقه و میزان مصرف گیاه بسفایج

ریشه گیاه بسفایج ،برگ و ریزوم آن اندام مورد استفاده این گیاه  بوده و مصرف آن به صورت خام و یا پخته بلامانع است .نحوه مصرف بسفایج  به صورت جوشانده و چای می باشد .

  • برای تهیه جوشانده این گیاه 20 تا 25 گرم له شده قطعات ریزوم  این گیاه را در یک لیتر آب ریخته و به مدت 10 تا 15 دقیقه جوشانده و پس از صاف کردن از آن ،بهبود سرفه و تسکین عوارض سرماخوردگی استفاده کنید.
  • برای تهیه چای و شربت بسفایج نیز پس از آسیاب کردن ریزوم ها آن را به صورت چای دم نموده و پس از دم کشیدن و صاف کردن روزانه تا چهار بار  برای دفع کرم و رفع یبوست از آن استفاده کنید .
  • همچنین می توانید با خرید بسفایج به صورت کپسول از داروخانه ها و عطاری های معتبر از خواص کپسول بسفایج بهره مند شویدبسفایج طب اسلامی

 

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *