آلرژی و حساسیت های پوستی می توانند سبب وحشتناک شدن وضعیت پوست ،خارش ،تورم و التهابات پوستی شوند .این مشکل عمدتا در اثر تحریک پوست به وسیله عوامل خارجی مانند استفاده از مواد شوینده ،مصرف داروها و ابتلا به برخی از بیماری ها ایجاد می شوند .بنابراین اگر می خواهید از حساسیت پوستی و علایم آن در امان بمانید تعدادی از رویکردها و روش های مختلف درمانی که می تواند حساسیت پوستی را درمان کند در سلامت وب امروز به شما معرفی می نماییم . |
حساسیت پوستی چیست؟
حساسیت پوستی که در علم درماتولوژی به درماتیت تماسی شهرت دارد در اثر واکنش سیستم ایمنی بدن به ماده محرک پوست اتفاق می افتد و با علایمی نظیر التهاب، قرمز شدن و خارش پوست همراه است .در زیر عکس حساسیت پوستی را مشاهده می فرمایید:
علائم و نشانه های ابتلا به حساسیت پوستی
شایعترین علایم ابتلا به این عارضه در مشاهده تصاویر حساسیت پوستی موارد زیر می باشد:
- قرمزی و تورم پوست
- خارش شدید پوست
- ایجاد تاول یا دانههای قرمز ترشح دار بر روی پوست
- پوسته پوسته شدن
- ترکخوردگی و فلس مانند شدن پوست
دلایل بروز حساسیت پوستی چیست؟
- ضعف سیستم ایمنی بدن
- عوامل ارثی
- استفاده از مواد شوینده معطر مانند صابون ها ،شامپوها ،اسپریهای برطرفکنندهی بوی عرق و …
- تماس پوست با مواد شوینده از جمله پودر های لباسشویی، مایع ظرفشویی و مواد سفیدکننده
- استرس و فشار های عصبی
- تماس پوست با گیاهان سمی مانند بلوط و سماق سمی
- مصرف برخی از آنتی بیوتیک ها
راهکار های مفید برای درمان حساسیت پوستی
مهم ترین نکته در درمان حساسیت پوستی تشخیص علت حساسیت ،توجه به شدت علائم و نشانهها، فراوانی راشها و محل قرارگیری آن ها بر روی پوست می باشد.سپس ترفندهای زیر می تواند به شما در درمان حساسیت پوستی کمک بسیاری نماید .
1-به پزشک مراجعه کنید
در صورت مشاهده بثورات و سوزش بر اثر واکنش های آلرژیک خفیف، اختلالات خود ایمنی (پسوریازیس)، آکنه، آفتاب سوختگی شدید، اگزما و ….حتما به یک درماتولوژیست مراجعه نمایید.پزشک پوست قادر است با بررسی پوست شما و استفاده از برخی از روش های تشخیصی مانند آزمایش خون برای بررسی سطح ویتامین هایی نظیر ویتامین های خانواده گروه ب و همچنین روش نمونه برداری سریع تر این عارضه را در شما تشخیص داده و درمان نماید .
2- به توصیه های پزشک پوست توجه کنید
پس از تشخیص ، پزشک با استفاده از کرم های دارویی، داروهای ضد آکنه و ضد التهاب حساسیت پوستی را در شما درمان می نماید .در زمان درمان می بایست از قرار گرفتن طولانی مدت در مقابل نور خورشید پرهیز کرده و به توصیه های پزشکتان در مورد نحوه استفاده از داروها به دقت عمل نمایید .
3- نشانه های زیر را جدی بگیرید
حساسیت پوستی یکی از متداول ترین مشکلات پوستی است که می تواند به صورت خفیف تا شدید ظاهر شود و در برخی مواقع خطرات جانی به همراه داشته باشد .بنابراین به محض مشاهده حساسیت پوستی به همراه، مشکلات تنفسی، گرفتگی بینی یا تورم لب ها و زبان با اورژانس تماس بگیرید، زیرا این علایم نشان دهنده ی یک وضعیت اضطراری تهدید کننده به نام شوک آنافیلاکسی می باشد که عمدتا بر اثر آلرژی غذایی به وجود می آید . آلرژی غذایی یکی از شایع ترین آلرژی ها است که بر اثرحساسیت به مصرف مواد غذایی نظیر آجیل، بادام زمینی، میگو، تخم مرغ، شیر گاو، ماهی، گندم و سویا ایجاد می شود.
4- از آفتاب سوختگی پوستتان جلوگیری نمایید
آفتاب سوختگی شدید می تواند باعث قرمزی ، تاول پوست ، سرگیجه، حالت تهوع، کم آبی و سردرد شود. برای رهایی از این مشکل از قرار گرفتن در برابر نور خورشید پرهیز نموده و با مصرف داروهای ضد التهاب مانند استامینوفن تورم و دردتان را کاهش دهید .و از یک ژل خنک کننده یا پماد حاوی آلوئه ورا برای تسکین علایم پوستی خود استفاده نمایید. استفاده از یک کرم ضدآفتاب 1٪ می تواند قرمزی و تورم را کاهش دهد.
5- از درمان های خانگی استفاده کنید
انواع مختلفی از محصولات طبیعی موجود مانند ژل، لوسیون یا کرم وجود دارند که می توانند باعث صاف شدن، مرطوب شدن و درمان حساسیت پوستی شوند .جهت درمان خانگی حساسیت پوستی با قرار دادن ژل آلوئه ورا ،روغن ویتامین E، روغن اسطوخودوس، چای بابونه و ماست یونانی بر روی پوست ،آن را خنک و مرطوب کرده و آلودگی های موجود بر روی آن را از بین ببرید.
6- از محصولات محرک اجتناب کنید
در صورت آبتدا به آلرژی غذایی از مصرف مواد غذایی که به آن حساسیت دارید اجتناب کرده و در صورت تماس پوست با موادمحرک از مصرف آن ها پرهیز نمایید .بنابراین در هنگام استفاده از شوینده ها ،مواد غذایی و مواد شیمیایی به واکنش هایی که سبب بروز حساسیت پوستی می شوند توجه نموده تا بتوانید عوامل محرک پوستتان را شناسایی کرده و از مصرف مجدد آن ها خودداری نمایید .
7- نیش حشرات را دست کم نگیرید
در صورت گزیدگی پوست توسط نیش زنبور و سایر حشرات و حیوانات سریعا به یک پزشک مراجعه نموده تا اقدامات درمانی لازم در این زمینه برایتان انجام شود .نیش و زهر حشراتی مانند زنبور،عنکبوت ،عقرب ،پشه ،مار و … می تواند موجب واکنش شدید پوست و بروز حساسیت پوستی در شما شود .
8- ملحفه خود را تمیز بشویید
استفاده از مواد شیمیایی محرک مانند سفید کننده ها می تواند سبب بروز حساسیت های پوستی صورت ، حساسیت پوستی دست و حساسیت پوستی در کودکان شما شود .جهت جلوگیری از بروز واکنش های آلرژیک در اثر شست و شوی البسه و ملحفه با مواد شوینده و تماس پوست صورت با بالش و سایر ملافه ها و تماس بدن با البسه آن ها را با مواد شوینده ای که حاوی هیچ تحریک کننده ای مانند (لوریل سولفات سدیم و پارابنها )نیستند بشویید.
9- از داروهای مفید در این زمینه با تجویز پزشکتان استفاده نمایید
برای درمان حساسیت پوستی می توانید از کرم های ضد هیدروکورتیزون (کاهش التهاب و درد) یا موارد طبیعی تر که حاوی کالامین، ویتامین E و یا بلغور جو دوسر هستند (آنها خارش و تحریک را کاهش می دهند) استفاده کنید. یکی از ساده ترین، سریع ترین و مقرون به صرفه ترین روش های تسکین علایم ناشی از حساسیت های پوستی، استفاده از یک کمپرس سرد و یا قرار دادن یخ بر روی آن است. استفاده از قرص حساسیت پوستی به نام آنتی هیستامین و یا کورتیکواستروئید های تجویز شده توسط پزشکتان سایر داروهای مورد استفاده در درمان این مشکل پوستی است .
10-پوست خود را پاک کنید
تمیز نگه داشتن پوست و شست و شوی اصولی و منظم پوست در سلامت پوست و جلوگیری از ابتلا به حساسیت پوستی کهیر نقش چشمگیری دارد .پوستتان را همیشه با آب سرد و صابون غیرعطری بشویید و آن را مرطوب نگهدارید .
11-از ماسک های گیاهی استفاده کنید
استفاده موضعی از روغن درخت چای،روغن اسطوخدوس ،روغن بابونه ،روغن کالاندولا ،سرکه سیب و ماسک عسل و جو دوسر خارش را کاهش داده و به رفع التهاب از پوستتان کمک می کنند.